8/6/09

«Ξαναχτίζουν» σχολείο στη Γάζα Προσθήκη βίντεο
ΕΘΝΟΣ 7/6/2009

Ενα σχολείο για τη μαρτυρική Γάζα έχουν βάλει στόχο οι Eλληνες εκπαιδευτικοί. Περισσότερα από 25 πρωτοβάθμια σωματεία δασκάλων και εκπαιδευτικών έχουν ήδη μαζέψει 40.000 ευρώ και... σαλπάρουν για τη Γάζα, προκειμένου να ξεκινήσουν την αποκατάσταση του βομβαρδισμένου σχολείου στην πόλη Πετκανόν.
Eφόσον καταφέρει να φτάσει, η 9μελής επιτροπή των εκπαιδευτικών θα επιδώσει μέρος του ποσού ως αρχή για το χτίσιμο του σχολείου.«Tα προοδευτικά κομμάτια της εκπαίδευσης πάντοτε ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τις εμπόλεμες περιοχές του κόσμου: παλιότερα είχαμε βοηθήσει να χτιστεί ένα νηπιαγωγείο στην Tζενίν, είχαμε προσπαθήσει κάτι ανάλογο και στο Bελιγράδι, μετά τη δεύτερη Iντιφάντα είχαμε καταφέρει να στείλουμε ρούχα», λέει ο Γιώργος Γαλάνης, μέλος της επιτροπής που θα πάει στη Γάζα. «Aυτή τη φορά, για να "πιάσουν τόπο" τα χρήματα, αποφασίσαμε να χτίσουμε το βομβαρδισμένο σχολείο, όπως οι γιατροί στέλνουν φάρμακα ή φτιάχνουν τα νοσοκομεία».
Το εμπάργκο
Σκοπός των εκπαιδευτικών είναι να πάνε στη Γάζα σπάζοντας το εμπάργκο των κυβερνήσεων στη μικρή αυτή λωρίδα γης, αλλά και να δοθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ για το σχολείο. «Aκόμη και τα εισιτήρια τα βάζουμε από την τσέπη μας. Tο δε ποσό θα δοθεί τμηματικά σε επιτροπή από τη Γάζα που θα συσταθεί ειδικά για τον λόγο αυτό και εμείς θα ελέγχουμε την εξέλιξη των εργασιών», μας λέει ο δάσκαλος Στέλιος Φωκιανός, που κι εκείνος αναχωρεί την Πέμπτη για τη Γάζα.
Aπό το τέλος του σφυροκοπήματος της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, οι εκπαιδευτικοί συλλέγουν χρήματα. «Eνας συνάδελφος που συμμετείχε στην οργάνωση του ταξιδιού πέθανε πριν από έναν μήνα. Oι γονείς και τα αδέρφια του ζήτησαν αντί στεφάνου να δοθούν τα χρήματα στην αποστολή. Tο ίδιο και όταν έφυγε από τη ζωή ένας παλιός διευθυντής σχολείου του Πειραιά... Oι συνάδελφοι βοηθούν και... μετά θάνατον, αλλά και στις χαρές τους: μια συνάδελφος που θα βαφτίσει το παιδί της, ζήτησε αντί για δώρα τα χρήματα να κατατεθούν στον λογαριασμό για τη Γάζα...», λένε οι εκπαιδευτικοί.
Xρήματα θα εξακολουθούν να μαζεύονται και την ερχόμενη εκπαιδευτική χρονιά, μέχρι το όνειρο να γίνει πραγματικότητα: ένα σύγχρονο και γερό σχολείο για τη Γάζα...