14/5/18

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η αποστολή στην Παλαιστίνη της πρωτοβουλίας εκπαιδευτικών «Ένα σχολείο για τη Γάζα»

ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ!
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 13 Μάη 2018

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η αποστολή στην Παλαιστίνη της πρωτοβουλίας εκπαιδευτικών «Ένα σχολείο για τη Γάζα».
Η αντιπροσωπεία ξεκίνησε από την Αθήνα την Τρίτη 8 Μαΐου, αεροπορικώς για το Τελ Αβίβ και από εκεί, οδικώς, για τη Ραμάλα και επέστρεψε το Σάββατο 12 Μαΐου ακολουθώντας την αντίστροφη διαδρομή. Στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ και στη διαδρομή προς και ιδιαίτερα από τη Ραμάλα, η αντιπροσωπεία πέρασε από εξονυχιστικούς ελέγχους παίρνοντας μια -πολύ μικρή- γεύση από την καθημερινή ταλαιπωρία των Παλαιστίνιων.
Η αποστολή πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει:
Εξέφρασε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στον παλαιστινιακό λαό,  επισκέφτηκε στην περιοχή της Χεβρώνας τα σχολεία που χτίστηκαν με την οικονομική στήριξη της πρωτοβουλίας «Ένα σχολείο για τη Γάζα», καταδίκασε την πολιτική του απαρτχάιντ του κράτους του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους, ζήτησε να ξαναχτιστεί το σχολείο που κατεδάφισαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής.
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Παιδείας της Παλαιστίνης, με εκπροσώπους του συνδικάτου εκπαιδευτικών, επισκέφτηκε σχολεία στη Ραμάλα, ήρθε σε επαφή με εκπαιδευτικούς και μαθητές, επισκέφτηκε το σπίτι της οικογένειας της Άχεντ Ταμίμι.
Η καμπάνια «Ένα σχολείο για τη Γάζα»  ολοκλήρωσε το έργο της. Δεν κατάφερε να χτίσει σχολείο στη Γάζα, αφού ο ασφυκτικός της αποκλεισμός δεν το επέτρεψε, έχτισε όμως δυο σχολεία στην περιοχή της Χεβρώνας παίρνοντας ξεκάθαρη θέση υπέρ του Παλαιστινιακού λαού, συμβάλλοντας, στο βαθμό που της αναλογεί, στην προσπάθειά του να ζήσει ελεύθερος στη δική του πατρίδα.  Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού μέσα από την οργάνωση αντιπολεμικών μαθημάτων στις τάξεις μας, με τη συμμετοχή μας στις διαδηλώσεις που οργανώνονται γι αυτό το σκοπό αλλά και με τη συγκρότηση ανάλογων πρωτοβουλιών έμπρακτης έκφρασης της αλληλεγγύης μας. 
Καταγγέλλουμε  το συνεχιζόμενο έγκλημα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό. Η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρουν εκεί την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ, όπως και η διαχρονική στάση της ΕΕ, που εξισώνει τον θύτη με το θύμα, στρώνει το έδαφος για το νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα.  
Καταγγέλλουμε την καταστολή του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού από το ισραηλινό κράτος-τρομοκράτη. Η δίκαιη αντίδραση του Παλαιστινιακού λαού αντιμετωπίζεται με δολοφονίες διαδηλωτών, συλλήψεις και διωγμούς. Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που παλεύουν με θάρρος ενάντια στη βαρβαρότητα του ισραηλινού κράτους για το αυτονόητο, δηλαδή για το δικαίωμά τους να ζουν στη δική τους πατρίδα.
Απαιτούμε:
Ανεξάρτητο, κυρίαρχο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από όλα τα κατεχόμενα εδάφη.
Να σταματήσουν οι εποικισμοί και να αποχωρήσουν οι έποικοι που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του 1967, να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι και να επιστρέψουν οι πρόσφυγες.
Την ακύρωση των πολιτικοστρατιωτικών συμφωνιών που έχουν υπογράψει διαχρονικά οι κυβερνήσεις και το ελληνικό κράτος με το Ισραήλ . 
Να σταματήσει κάθε συνεργασία του ελληνικού κράτους με το κράτος του Ισραήλ.  Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας μας, έχει αναγορεύσει σε “προνομιακό σύμμαχο” της χώρας το κράτος -δολοφόνο του Ισραήλ.  
Άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Καλούμε του εργατικό -  λαϊκό κίνημα με μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις να απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση την άμεση αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος των παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος.
Άμεση απελευθέρωση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των ανήλικων Παλαιστινίων αγωνιστών συμπεριλαμβανομένου και του αδελφού της Άχεντ Ταμίμι, ο οποίος συνελήφθη για αναρτήσεις στο Facebook κατά τη διάρκεια που η αποστολή των εκπαιδευτικών σωματείων βρισκόταν στη Ραμάλα.
Όλοι, όλες στη συγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας (Μ. Μουσικής) και στην πορεία στην αμερικάνικη και την ισραηλινή πρεσβεία την Τρίτη 15 Μάη, 6μμ.  

ΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Στην αποστολή συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί:

1.  Γαλάνης Γιώργος, δάσκαλος, μέλος του ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ Πειραιά «Η Πρόοδος»
2.  Καλούσης Ακρίτας, δάσκαλος, γενικός γραμματέας του ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ Νίκαιας Πειραιά, αιρετός στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής.
3.  Μαρίνης Γιάννης, καθηγητής,  μέλος του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Περιστερίου).
4.  Μαρούτας Γιάννης, δάσκαλος, μέλος ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου- Φυλής.
5.  Παντελίδης Ντίνος, δάσκαλος, μέλος ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ ΣΤ΄ Θεσσαλονίκης «Ο Αριστοτέλης».
6.  Προκόπη Αδριανή, δασκάλα, πρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Παρθενώνας»
7.  Χατζέλα Δήμητρα, δασκάλα μέλος του συλλόγου εκπαιδευτικών Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης».
Στην πρωτοβουλία « Ένα σχολείο για τη Γάζα» συμμετέχουν:

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.:  Α΄ Αθήνας, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Αριστοτέλης (Αθήνας), Αργοσαρωνικός, «Δ. Γληνός», Γλυφάδας,  Ν. Σμυρνης, «Κ. Σωτηρίου», «Παρθενώνας», Κερατσινίου – Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Πειραιά «Η Πρόοδος», Σαλαμίνας, Φυλής – Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου, δυτικής Αττικής «Κ. Βάρναλης», Νίκαιας-Πειραιά.

ΕΛΜΕ:  Άνω Λιοσίων- Ζεφυρίου- Φυλής, Β’ Αθήνας, Α’ δυτικής Αττικής (Περιστερίου), Πειραιά, Α΄ δυτικής Αττικής (Ελευσίνα), Ε΄ Αθήνας,  Γ΄ δυτικής Αθήνας, Α΄ Κυκλάδων, Β΄ Έβρου.